vrijdag 12 oktober 2007

Brijs, Verhulst, Joris en Provoost doen het goed op Frankfurter Buchmesse

Het Vlaams Fonds voor de Letteren heeft een voorlopige balans opgemaakt van zijn aanwezigheid op de Frankfurter Buchmesse. De voorbije dagen was de beurs voorbehouden aan meer dan 200.000 professionele bezoekers, dit weekend is de Buchmesse nog open voor het grote publiek. Volgens het VFL zetten inzake de Vlaamse letteren vooral "Stefan Brijs, Dimitri Verhulst, Lieve Joris hun internationale tocht voort". Ook recente titels als In de zon kijken van Anne Provoost, Opklaringen van Gie Bogaert en De veilingmeester van Walter Van den Broeck wekten veel belangstelling op. In de komende maanden verwacht het VFL inzake fictie een piek van aanvragen uit Oost-Europese landen. "Nieuw is ook de levendige belangstelling uit Turkije. Zo stelt de Turkse uitgever Altin Bilek eind oktober Anne Provoosts De Arkvaarders voor tijdens de boekenbeurs van Istanboel", aldus het VFL. Provoost gaat samen met de jonge dichteres Eva Cox naar Istanboel, voor een ontmoeting tussen Europese en Turkse dichters.
De Vlaamse illustratoren van kinderboeken maakten eveneens een goede beurt. Het loopt storm voor Carl Cneuts Een miljoen vlinders (De Eenhoorn, samen met Edward van de Vendel), dat al vertaald werd in het Duits, Italiaans, Sloveens en Spaans. Voor het eerst komt er ook een Hongaarse vertaling van de populaire illustrator op de markt. Ook Een raadsel voor Roosje (Querido) van André Sollie en De baas van alles (Manteau), het nieuwste prenten- en ‘glow in the dark’-boek van Bart Moeyaert en de illustratrice Katrien Matthys vallen in de smaak in het buitenland. Vertalingen voor Noëlla Elpers, Aline Sax en Do van Ranst liggen in de lijn der verwachtingen.
Inzake strips was er interesse uit Italië, Polen en Finland voor My Boy (Bries), het alom geprezen album van Olivier Schrauwen. Ook De maagd en de neger (Oog en Blik) van Judith Vanistendael was veelbesproken.
Ten slotte bleek ook de voorlezing van Tom Lanoye een schot in de roos, aldus VFL. Hij presenteerde er op de eerste beursavond de bundeling van Mama Medea en Mephisto for ever in een Duitse vertaling van Verlag der Autoren. [foto: Anne Provoost]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home