donderdag 4 oktober 2007

Het Parijse schimmenspel van Patrick Modiano gaat verder

Vandaag verschijnt bij Gallimard de nieuwe roman Dans le café de la jeunesse perdue van de Franse schrijver Patrick Modiano, ongeveer twee jaar na Un pedigree waarin hij talloze sleutels op zijn oeuvre aanreikte. In Dans le café de la jeunesse perdue poëtiseert Modiano opnieuw een schemerig Parijs aan de hand van het portret van Louki ofte ene Jacqueline Delanque, die tijdens de jaren zestig een vaste gast is in de Condé, een café aan het Odéon, maar dan zelfmoord pleegt. Tal van figuren die haar hebben gekend getuigen over het meisje, dat de kunst van het dwalen door Parijs tot in de puntjes beheerst en een schimmig verleden heeft. Dat geeft Modiano de gelegenheid om zijn geliefde literaire topografie te bedrijven. Volgens de eerste recensies in de Franse kranten voegt Modiano, Prix Goncourt-winnaar 1978, een nieuw prachtboek toe aan zijn wijd vertakte oeuvre. Le Nouvel Observateur spreekt van een roman "aussi beau qu'une chanson triste" in een stijl die zowel "melancholiek als lapidair" is. De verschijning van het boek zorgt voor een berg Modiano-artikelen in de Franse pers én de schuwe en aarzelende schrijver vertoont zich zelfs op tv en verstrekt enkele interviews. Een overzicht:
**De eerste recensies in de Franse pers zijn opgelijst bij het uitstekende Le réseau Modiano.
**Le Figaro Littéraire vroeg vorige week aan Peter Handke, Pierre Le-Tan, Jean-Paul Rappeneau, Cathérine Deneuve, Françoise Hardy en François Nourissier een getuigenis over Modiano: Ils ont tous quelque chose de Modiano.
**Uitgebreid interview met Modiano in Le Nouvel Observateur van Jérôme Garcin: Paris ma ville intérieure, waarin hij over de totstandkoming van het boek praat.
**Interview in Le Point: Modiano, l'ange bizarre en bij RTL-radio.
**Op 5 oktober neemt Modiano deel aan het boekenprogramma Esprits libres op France 2, in een gesprek met Guillaume Durand (23u25).
**Niet te missen: France 5 heeft een nieuwe documentaire van 52 minuten gemaakt over Modiano, in de serie "Empreintes": Patrick Modiano, Je me souviens de tout… .Bernard Pivot zorgde voor de interviews. Wordt uitgezonden op 19 oktober om 20h40 en op zondag 21 oktober om 9h45. Misschien ook online, wie weet.
**Op 15 oktober verschijnt ook nog een nieuwe monografie over Modiano, van de hand van Nadia Butaud.
**Op een colloquium aan de universiteit van Amsterdam (24-26 oktober) over Houellebecq is er zowaar een onderdeel "L’individu, la société et l’Histoire chez Patrick Modiano et Michel Houellebecq". [foto: De schrijver thuis]

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home