zondag 21 oktober 2007

Echtgenote van Martin Amis komt met 'verwoestend' verhaal over huwelijksleven

Isabel Fonseca, de echtgenote van de Britse schrijver Martin Amis, debuteert binnenkort met de roman Attachment. Volgens de Britse krant The Telegraph is het boek uitgesproken autobiografisch en biedt het een ongegeneerde inkijk in de huwelijksgeplogendheden van de satirische schrijver met een verschroeiende reputatie van hartenbreker. Attachment gaat over een Amerikaanse vrouw die een Engelsman huwt en vervolgens met hem in het buitenland gaat wonen. Vervolgens beschrijft deze hoe haar huwelijk ten gronde wordt gericht door de regelmatige ontrouw van de echtgenoot. Amis verhuisde met Fonseca in 2003 voor drie jaar naar Uruguay, zo wijst de krant op een mogelijk autobiografisch element. "Het is moeilijk om in de hoofdpersonages geen parallel te zien met Isabel en Martin, wat de plotse omslag in de plot redelijk verwoestend maakt", zo beweert een nauwe vriend van het koppel die het manuscript tot zich nam. "Ik ben er altijd van uitgegaan dat de twee gelukzalig waren samen, maar het hele boek is duidelijk geschreven door iemand met kennis van zaken."
Alison Samuel, uitgever van het boek bij Chatto & Windus, waar het boek volgend jaar verschijnt, waarschuwt voor interpretaties en benadrukt dat het boek fictie is, ondanks allicht autobiografische elementen.
Amis, die dezer dagen een professoraat aan de Manchester University vervult en verwikkeld is in een zoveelste dispuut vanwege al dan niet vermeende 'islamofobie', huwde de schatrijke Isabel Fonseca (bijgenaamd Funseeker) in 1998, nadat hij voor haar zijn eerste vrouw Antonia Philips had verlaten, met wie hij twee zonen had. Amis heeft ooit toegegeven dat hij eenmaal "dwaalde" tijdens zijn eerste huwelijk - in het kader van research van zijn roman Money. Toen trok hij samen met de journalist Christopher Hitchens naar een massagesalon "met de toestemming van zijn vrouw." Amis sleept allang de reputatie achter zich aan van scheve schaatsenrijder waarmee hij in de voetsporen van zijn vader Kingsley Amis zou treden. Zo bleek in 1996 dat hij een onecht kind had met ene Lamorna Heath, die later zelfmoord pleegde. Tot zover de smeuïge verslaggeving van The Telegraph. Het boek van Fonseca, 320 pagina's dik, ziet het daglicht in juni 2008. [foto: Martin Amis met Isabel Fonseca, foto BBC]

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home