woensdag 17 oktober 2007

Ierse Anne Enright schrijft Booker Prize op haar naam

Enigszins onverwacht heeft de 45-jarige Ierse schrijfster Anne Enright voor haar roman The Gathering in Londen de Britse Booker Prize toegekend gekregen, zo melden BBC News en The Guardian. De Man Booker Prize is goed voor 72.000 euro en geldt als de meest prestigieuze angelsaksische literaire onderscheiding, bestemd voor de beste roman afkomstig uit het Commonwealth of uit Ierland. De veelvuldig getipte favorieten Ian McEwan (On Chesil Beach en laureaat in 1998 voor Amsterdam) en Lloyd Jones (Mister Pip) vielen dus uit de boot. 'Tomorrow, i'll wake up and go 'whoopee', zei de verblufte laureate. Ze had zichzelf vooraf geen al te grote kansen toegedicht. Enright was van plan het prijzengeld te besteden "aan een nieuwe keuken."
The Gathering is Enrights vierde roman, een saga die drie generaties bestrijkt, verteld door een vrouw die na de zelfmoord van haar broer in het verleden van haar dysfunctionele familie graaft (zie deze recensie in The Guardian). "Het boek is krachtig, voelt soms ongemakkelijk aan en is bijwijlen bijzonder dreigend en prikkelend", aldus juryvoorzitter Howard Davies, die sprak van een spannende ultieme stemronde bij de jury. "Het boek is toegankelijk. Het is enigszins bitter, maar perfect toegankelijk", zo benadrukte hij. Vooral het eind van het boek kreeg lof toegezwaaid. "De laatste zinnen van het boek behoren tot de briljantste die ik ooit gelezen heb", voegde hij er aan toe. Volgens The Observer schrijft Enright "als een sluwe Ierse Gabriel García Márquez door ervoor te zorgen dat haar magische wereld nooit de werkelijkheid buitensluit." Enright is de tweede Ierse schrijfster in drie jaar die de Booker Prize opstrijkt, na John Banville met The Sea in 2005. Vorig jaar ging de prijs naar Kiran Desai voor The Inheritance of Loss.
Verder waren voor de prijs ook Animal's People van Indra Sinha, Darkmans van Nicola Barker en The Reluctant Fundamentalist van Mohsin Hamid genomineerd (zie ons eerder bericht over de shortlist). De jury bestond dit jaar, naast Howard Davies, uit Wendy Cope, Giles Foden, Ruth Scurr en acteur Imogen Stubbs. Intussen kan de wellicht ontgoochelde Ian McEwan zich troosten met de florissante verkoopcijfers voor zijn On Chesil Beach, die deze van Enright (voorlopig) ferm in de schaduw stellen: tot nog toe gingen 120.362 exemplaren van McEwans novelle over de toonbank, tegenover slechts 3.253 exemplaren van The Gathering. Dat daar na de bekroning gauw wereldwijd verandering in komt, lijdt geen twijfel. In het Nederlands is het boek verschenen onder de titel De samenkomst bij De Bezige Bij.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home