dinsdag 11 september 2007

Yasmina Reza uit eerste Goncourtselectie gewipt

In Frankrijk wordt het drukke seizoen der literaire prijzen langzaamaan op gang getrokken. Vandaag is de eerste selectie vrijgegeven die de Académie Goncourt maakte voor de begin november uit te reiken Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literatuurprijs. Opvallend is dat Yasmina Reza, met haar Sarkozy-boek L'aube le soir ou la nuit (door sommigen al getipt als kanshebber voor de prijs) uit de boot is gevallen, wellicht omdat het boek niet als een volwaardige roman wordt beschouwd. Uit de 493 romantitels zijn er 15 voorlopig geselecteerd door de Académie.
Als een voornaam kandidaat wordt de 33-jarige Olivier Adam genoemd, met zijn A l'abri de rien. De zesde roman van de jonge eigenzinnige auteur gaat over Marie, een gehavende vrouw met een borderlinestoornis. Zij maakt zich geleidelijk los uit haar banaal geworden huwelijk en laat man en twee kinderen in de steek om zich het lot aan te trekken van Kosovaarse vluchtelingen. Marie gaat als vrijwilliger in een opvangcentrum werken. Zonder miserabilisme maar met een onderhuids mededogen grijpt Adam de atmosfeer van aaneengeklitte banlieues van het Noord-Franse kuststadje Sangatte. Met Falaises was hij in 2005 vertegenwoordigd in de laatste Goncourtselectie.
Een opvallende afwezige is Eric Reinhardt met Cendrillon, door Les Inrockuptibles nochtans uitgeroepen tot de roman van de rentrée. Onder de grotere namen zijn wel Pierre Assouline (Le portrait), Amélie Nothomb (Ni d'Eve, Ni d'Adam), Philippe Claudel (Le rapport de Brodeck) en de door Camille Laurens onder vuur genomen roman van Marie Darrieussecq Tom est mort nog in de running, net als Olivier et Patrick Poivre d'Arvor met J'ai tant rêvé de toi en Lydie Salvayre met Portrait de l'écrivain en animal domestique. Voorts staan het alom zeer geprezen Cercle van Yannick Haenel op de lijst, en verder: Grégoire Polet met Leurs vies éclatantes, Vincent Delecroix met La chaussure sur le toit, Delphine De Vigan met No et moi, Michèle Lesbre met Le canapé rouge, Clara Dupont-Monod met La passion selon Juette, Gilles Leroy met Alabama Song en Olivia Rosenthal met On n'est pas là pour disparaître. De lijst wordt de komende weken verder uitgedund op 2 en 25 oktober, de winnaar wordt bekendgemaakt op 5 november. De voornaamste Franse literaire prijzen, zoals de Renaudot, Médicis, Grand Prix de l'Académie française, Femina en Goncourt, worden uitgereikt tussen 25 oktober en 13 november. Zie ook voor achtergrondinformatie dit Prix Littéraires-blog. [foto's Yasmina Reza & Olivier Adam]

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

van mij mag olivier adam hem wel winnen.
ik lees nu de schrijver als huisdier en na een flamboyant begin zakt het helaas al snel in.

woensdag, september 12, 2007 1:02:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home