vrijdag 7 september 2007

Ian McEwan in pole position voor Booker Prize

Met zijn kleine roman On Chesil Beach heeft Ian McEwan allicht de beste kansen op de Man Booker Prize for Fiction. Gisteren werden de zes shortlistnominaties bekendgemaakt voor de meest prestigieuze Britse fictieprijs, die op 16 oktober wordt toegekend. Ian Mc Ewan kan de prijs voor de tweede keer ontvangen. In 1998 ontving hij al eens de Booker Prize voor Amsterdam en hij was ook al drie keer vertegenwoordigd op de shortlist. Als McEwan nu opnieuw bekroond wordt, treedt hij in het voetspoor van twee andere dubbele Booker-laureaten: Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en de Australiër Peter Carey. On Chesil Beach, amper 200 pagina’s dik, verhaalt over de met onbehagen gevulde huwelijksnacht van het koppel Edward Mayhew en Florence Ponting, aan het begin van de jaren zestig. In hun hotelsuite met zicht op het Britse Channel worstelen de pasgetrouwden, allebei nog maagd, met tegenstrijdige gevoelens. Verzwegen misverstanden uit hun verleden en onuitgesproken angsten zetten hun toekomst op de helling. Het boek, in vertaling verschenen bij De Harmonie/Manteau, gaat ook bij ons vlot over de toonbank.
Voornaamste challengers van McEwan worden volgens de meeste waarnemers Nicola Barker met Darkmans en de Nieuw-Zeelandse auteur Lloyd Jones met zijn populaire boek Mister Pip. Lloyd Jones werd eind mei al bekroond met de gerenommeerde Commonwealth Writers Prize. Mister Pip speelt zich af in Papoea-Nieuw Guinea tijdens onlusten in 1990. Het verhaal handelt over de excentrieke leraar Mr. Watts, die een klasje leerlingen onderwijs verstrekt aan de hand van Charles Dickens' Great Expectations. Na de nominatie op de longlist swingde de verkoop van Mister Pip bij Amazon al uit de pan. Nicola Barkers Darkmans omschrijft de jury dan weer als “een ambitieuze en energieke hedendaagse ghoststory” over liefde en jaloezie. Ook de Ierse Anne Enright wordt met The Gathering goede kansen toegedicht. Haar vierde boek handelt over een Ierse vrouw die na de zelfmoord van haar broer gaat spitten in haar familiegeschiedenis.
Eveneens genomineerd zijn Animal's People (gebaseerd op een getuigenis van een slachtoffer van de Bhopalramp in 1984) van de in India geboren auteur Indra Sinha en The Relucted Fundamentalist van Mohsin Hamid over een Pakistaanse man die carrière maakt in Manhattan, maar na 9/11 ook de keerzijde van zijn nieuwe thuisland leert kennen en zelf radicaliseert. De Booker Prize wordt op 16 oktober uitgereikt in de Londense Guildhall. Vorig jaar ging de onderscheiding ter waarde van 50.000 pond naar Kiran Desai voor The inheritance of loss (De erfenis van het verlies). De Booker Prize, waarvoor ook de Britse bookmakers warmlopen én Mister Pip verrassend op kop leggen, garandeert wereldwijde verkoopssuccessen. Zie meer bij The Guardian en The Times.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home