vrijdag 28 september 2007

Herman Pleij publiceert nieuw deel in 'Geschiedenis van de Nederlandse literatuur'

Zopas is Het gevleugelde woord verschenen, het tweede deel van de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur, zo meldt Taaluniversum. Het boek van de hand van Herman Pleij, hoogleraar historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, behandelt de periode 1400-1560.
In deze periode wordt de Nederlandse literatuur volwassen en wordt ze gedrukt in grotere oplagen en zelfs een product voor de vrije markt. "De honger naar versierde woorden is enorm, omdat daarin troost gevonden kan worden voor de wonden van het leven. Maar ook de onafwendbare dood laat zich hiermee lijmen", aldus de aankondigingstekst. Dit deel is een onderdeel van de volledig nieuw opgezette geschiedenis van de literatuur uit Nederland en Vlaanderen in zeven delen, een initiatief van de Nederlandse Taalunie. Eerder verschenen deel 1a, Stemmen op schrift (1300-1400) door Frits van Oostrom en deel 7 Altijd weer vogels die nesten beginnen (1945-2005) door Hugo Brems.
Sinds 1997 zijn negen prominente Nederlandse en Vlaamse wetenschappers en 26 redacteurs met dit overzichtswerk bezig. De hoofdredactie bestaat uit dr. A.J. Gelderblom (Universiteit Utrecht) en prof. dr. A.M. Musschoot (Universiteit Gent), die overigens zeer onlangs met emeritaat is gegaan en bedacht werd met een flink gestoffeerd symposium.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home