dinsdag 4 september 2007

Britse geheime dienst nam Orwell in bescherming tegen etiket van communist

Hoewel de Britse politie de schrijver George Orwell omwille van zijn linkse standpunten en 'bohémienachtige kledingstijl' beschouwde als een communist, blijkt nu dat de geheime dienst M15 dat niet zomaar geloofde en dat beeld bijstelde. Dat valt af te leiden uit het geheime M15-dossier over Orwell, dat vandaag werd vrijgegeven en waarover NRC Handelsblad, De Volkskrant , TV5 en The Guardian berichten. Ook talloze blunders komen aan het licht.
Uit het dossier, dat de periode bestrijkt van 1929 tot Orwells overlijden in 1950, blijkt dat de dienst verrassend vriendelijk stond tegenover de Britse auteur, die de sociale ongelijkheid op de korrel nam in boeken als Down and out in Paris and London en The road to Wigan pier, en het totalitarisme van Stalin afbrandde in Animal Farm en 1984. Orwell was door de politie opgemerkt vanwege zijn veronderstelde 'communistische activiteiten in het mijnstadje Wigan', waar hij research deed voor zijn boek. In 1942 kreeg de politie Eric Blair, zoals zijn echte naam luidde, opnieuw in het vizier toen hij op de Indiase afdeling werkte van de radiozender BBC: er werd gedacht aan 'verregaande communistische ideeën' En: 'Hij kleedt zich bohemienachtig zowel tijdens werkuren als in zijn vrije tijd'.
MI5 had zijn twijfels over de observaties van dit politiedossier. Een MI5-agent W. Ogilvie begroef zich in de zaak, belde de inlichtingenpolitie en vroeg wat er precies werd bedoeld met Orwells veronderstelde 'verregaande communistische standpunten'. Kennelijk wist de noterende brigadier bij de politie niet goed hoe hij Orwells standpunten moest catalogeren. Ogilvie zag het anders en concludeerde na zijn onderzoek dan ook: 'Zijn recente werk maakt duidelijk dat hij niets moet weten van de communistische partij, en zij niets van hem'. Zie ook nog meer gegevens bij BBC News.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home