vrijdag 14 september 2007

Boekenevenementen lopen elkaar dit weekend voor de voeten

Voor de boeken- en literatuurliefhebber wordt het dit weekend hollen van hot naar her, tenminste als hij bij alle op til staande activiteiten even zijn neus aan het venster wil steken. Een overzicht van de boekenevenementen:
- Als slotevenement van de viering van zijn vijftigjarig bestaan wijdt het tijdschrift Ons Erfdeel vandaag een symposium aan Talen in Europa: "Overeind in Babel. Talen in Europa. Een symposium met schrijvers, wetenschappers en beleidsmakers." Zaterdagavond 15 september 2007 is er aansluited een prestigieuze literaire avond in BOZAR onder de vlag Res publica litterarum. Schrijvers uit Europa, met Zoran Anchevksi, Abdelkader Benali, Adriaan van Dis, Caroline Lamarche en Olga Tokarczuk. Bij die gelegenheid verschijnt de publicatie Overeind in Babel. Talen in Europa met oa. bijdragen van de eerder genoemde auteurs, maar ook bijvoorbeeld Martin Walser (een publicatie waar we later in deze kolommen nog even op terugkomen)
- Vanaf vandaag tot zondag loopt in Brussel, ook al in het Paleis voor Schone Kunsten, de 23e Internationale Beurs van het Oude Boek en Karakters 2007, met veel oude pronkstukken en zowat 100 Belgische en buitenlandse exposanten met geïllumineerde manuscripten, antieke kaarten en originele uitgaven.
- Het evenement waarop de Vlaamse (of toch vooral de Antwerpse) literaire beaumonde in het najaar voor het eerst verzamelen blaast, is Zuiderzinnen op zondag 16 september. Centraal thema is Willem Elsschot, maar dat wordt “ruim” gezien, met vooral een pak schrijvers die aan het Antwerpse Zuid een performance afleveren, waaronder vaste klanten als Remco Campert en Jules Deelder, maar ook onder meer Adriaan van Dis, Arthur Japin, Kristien Hemmerechts, Joke van Leeuwen, Saskia de Coster, Frank Westerman en David van Reybrouck. Er is ook een fors muzikaal nevenprogramma.
- Bankier en literatuurmecenas Cyriel van Tilborgh, de man achter het Willem Elsschot Genootschap, lanceert Lezen op zondag, een champagne- en brunchevenement met in de eerste aflevering zeer strak getimede interviews met Chris De Stoop, Arthur Japin en Frank Westerman. Kwestie dat er ook gebruncht, getoast en gesigneerd kan worden. Inschrijven kost u 60 euro, het gebeuren gaat door in het Antwerpse Elzenveld.
-En in Amsterdam is er zaterdagavond het al eerder aangekondigde feest vol verrassingen omtrent 80 jaar Harry Mulisch, De Hele Fantasie geheten, maar daar kunt u slechts vertoeven op uitnodiging.

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home