vrijdag 24 augustus 2007

Yasmine Reza's portret van Sarkozy rolt over alle tongen

In Frankrijk is de rentrée littéraire in volle hevigheid losgebarsten. En daarbij wordt momenteel alle aandacht opgezogen door L'aube, le soir ou la nuit, het vandaag verschenen boek van (toneel)schrijfster en actrice Yasmina Reza over de Franse president Nicolas Sarkozy, boek dat volgens Philippe Sollers als 'literair werkstuk' zelfs meedingt in de race om de Prix Goncourt. Voor L'aube, le soir ou la nuit kreeg Reza de toestemming om verschillende maanden als bevoorrechte getuige de presidentiële campagne van Nicolas Sarkozy (en de triomfantelijke finale) te volgen. Volgens de meeste voorproevers uit de Franse pers bevat het boek "peu de scoops" en "beaucoup de pathos", al zijn er wel pittige uitspraken te noteren. Anderen spreken van een tragikomedie. Reza schildert Sarkozy af als egocentrisch, kinderlijk en wreed, maar ook impressionant en met een "onafhankelijke geest." De schrijfster begon gaandeweg affectie te voelen voor de man, die weleens Napoleontische trekjes wordt toegedicht. Of Reza hem uiteindelijk naar haar hand kan zetten, is onzeker. Vooraan in het boek wordt Eric Neuhoff geciteerd, zeggende: "Ne faites pas ça, Yasmina (écrire un livre sur la campagne). Ils (les politiques) sont plus forts que nous (les écrivains)." Het boek is alvast een geheide bestseller, met 100.000 exemplaren voor de eerste druk. Een selectie uit de overvloedige reeks persartikelen over het boek:
- Pierre Assouline in Le Monde: Chronique d'un succes annoncé en Philippe Ridet in dezelfde krant: Yasmina Reza raconte Nicolas Sarkozy
- Interview met Reza in Le Nouvel Observateur, plus fragmenten.
- een beschouwing in La République des Lettres
- The Times: 'Vain, self-obsessed and cruel' en gelijkaardige bedenkingen in The Guardian.
- International Herald Tribune: Playwright sees actor in Sarkozy
De komende weken komt De Papieren Man volop terug op de andere in het geheel niet te veronachtzamen nieuwe boeken van het Franse boekenseizoen, en kijkt ook vooruit naar het najaar in de Nederlandstalige letteren.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home