donderdag 9 augustus 2007

Poolse schrijver beschuldigd van moord na het schrijven van 'levensechte' misdaadroman

De Poolse schrijver Krystian Bala is in beschuldiging gesteld van moord, nadat hij een crimeroman had geschreven waarin hij op zeer gedetailleerde wijze een echt gepleegde moord weergaf, zo meldt The Guardian.
De 33-jarige Bala, een reisschrijver, journalist en auteur, stuurde de politie zelfs een kopie van zijn roman Amok (2003), om de aandacht op de zaak te vestigen. Maar de politie vond dat de beschreven feiten wel erg veel gelijkenis vertoonden met de moordzaak van een man, wiens stoffelijk overschot in december 2000 in de rivier de Oder werd gevonden. Bovendien bleek de overledene Dariusz J. de vriend te zijn geweest van de ex-vrouw van de auteur, wat de politie tot verdere oplettendheid noopte. In Amok beschrijft Bala hoe Dariusz J. wordt opgehangen. De vermoorde man, eigenaar van een klein advertentiebureau, werd eveneens gemarteld.
Bala ontkende de aantijgingen dat hij 'inside knowledge' had van de moord. Hij beweert dat hij zijn boek heeft geschreven op basis van krantenverslagen en klaarheid wilde brengen in een "verknoeid" politieonderzoek. Voor de aanvang van het proces, zei Bala aan de lokale pers dat Amok uitdrukkelijk een fictioneel werk is. Critici zagen het boek als een schets van een groep verveelde intellectuelen, die soelaas zoeken in drugs, alcohol en seks. Het agressieve en harde taalgebruik wordt afgewisseld met filosofische intermezzi.
Politiecommisaris Jaceck Wroblewski, die het onderzoek leidt, wijst op onthutsende gelijkenissen tussen het boek en Bala's eigen levensloop. Hij beschuldigt er Bala ook van om de mobiele telefoon van Dariusz J vier dagen na diens dood op het internet te hebben verkocht. In emails aan de Poolse versie van het programma Crimewatch sprak Bala herhaaldelijk over de zaak als de "perfecte moord".
Toch blijkt het bewijsmateriaal tegenover Bala dun te zijn. De aanklagers eisen niettemin een gevangenisstraf van 25 jaar. De uitspraak volgt binnenkort.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home