zaterdag 18 augustus 2007

Papierman(d) - aflevering 30

Literaire links à la carte in een rubriek die verschijnt wanneer het wenselijk wordt geacht:
**Nederlandse schrijvers en de voorbereidselen tot een nieuw boek, in een VPRO Boeken-zomerserie: Arthur Japin reisde naar Texas.
**Tommy Wieringa en Jaap Scholten schrijven elkaar wekelijks een brief in NRC-Handelsblad. Hier kun je hun correspondentie volgen.
**De Volkskrant bespreekt Remco Camperts tocht(je) doorheen het poezenbrein Dagboek van een poes, net als Maarten Moll in Het Parool.
**The New Yorker neemt de maat van de biografiebusiness.
**Germaine Greer over de vrouw van William Shakespeare in The Guardian Review.
**In dezelfde bijlage een recensie van het nieuwe boek van Edmund White: Hotel de Dream.
**De schrijfkamer van Jonathan Safran Foer: een bibliotheek. Blik in de 'Rose Reading Room of the 42nd Street Branch of the New York Public Library'.
**Vanity Fair komt met een uitgebreid essay over Arthur Miller en zijn genegeerde zoon die leed aan het syndroom van Down: Arthur Miller's Missing Act.
**Jack Kerouac' On the Road vijftig jaar én in een 'ongecensureerde' editie: Luc Sante in The New York Times, On the road again. Zie ook deze bijdrage in dezelfde krant: You Don't Know Jack (zie ook eerdere DPM-berichten).
**Een interview met Doris Lessing in The Boston Globe.
**Le Nouvel Observateur treedt in het spoor van Robert Louis Stevenson in zijn zomerreeks Les écrivains-voyageurs.
**Margot Dijkgraaf had in NRC-Handelsblad een gesprek met Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska, van wie komende week een nieuwe dichtbundel in Nederlandse vertaling verschijnt: Dubbele punt.
**Le Point heeft een ooggetuigeverslag van de "nuit sexuelle" met Pascal Quignard en Catherine Millet in de Franse abdij Lagrasse en de onthutsende besmeuring van 10.000 boeken door motorolie (zie ons eerder bericht): L'affaire de l'abbaye.
**Het literaire tijdschrift De Gids had het uitstekende idee om schrijvers aan de slag te laten gaan met de essays van Montaigne. "Uiteenlopende Nederlandse essayisten" mochten voor één keer "op de stoel van de meester plaatsnemen". Het resulteerde in een vuistdik nummer 'De titels van Montaigne' met 108, vaak hoogst lezenswaardige essays, over de meest uiteenlopende thema's. Wouter van Oorschot becommentarieert op de website van uitgeverij Van Oorschot de polemiek die stokebrand Arjan Peters in het nummer meende te moeten uitlokken tegen Elsbeth Etty, die in het tijdschrift om een antwoord werd verzocht.
**Van de hand van Elsbeth Etty verscheen donderdag jl. overigens de op Mulisch geïnspireerde novelle Maak jezelf maar klaar bij De Bezige Bij, in de reeks van zes novelles ter gelegenheid van Mulisch' tachtigste verjaardag.
**Het nieuwe nummer van Tirade (zie eveneens uitgeverij Van Oorschot) brengt een hommage aan de onlangs overleden Hanny Michaelis.

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home