zaterdag 11 augustus 2007

Papierman(d) - aflevering 28

Sporadische rubriek met gelinkte letterbereidingen en een literatuurselectie uit diverse media:
**Binnentreden in de wereld van Virginia Woolf én haar dienstpersoneel met het in Groot-Brittannië veel aandacht vangende boek The Mrs. Woolf and the Servants: The Hidden Heart of Domestic Service, een bespreking in The London Review of Books.
**Le Nouvel Observateur heeft in zijn zomerserie Les écrivains-voyageurs een uit de kluiten gewassen portret van avonturier Jack London, schrijver die overal tussen twee stoelen viel.
**The Guardian heeft een fraaie summer fiction special met onder meer nieuwe verhalen van Jay McInerney, A.M. Homes, Jeanette Winterson, Rose Tremin en Nick Hornby.
**De zuinige longlist van de Booker Prize, zonder veel bekende namen maar mét McEwan, zorgt voor veel debatten in de Britse media: The Guardian blogde dit overzicht bij elkaar.
**Naar aanleiding van de start van het grootscheepse boekenfestival in het Schotse Edinburgh: hoe goed kent u literair Edinburgh? Een kwis, alweer in The Guardian.
**Een ferme attaque in The Times op de laatste boeken van Ian McEwan, die door Stefanie Marsh een gebrek aan ideeën wordt verweten: 'the sensationally middle-of-the road and now unimaginative Ian McEwan – the Teflon Tony of books'.
**In Le Monde stond gisteren een portret van Jean-Jacques Pauvert, destijds berucht én voor de rechter gedaagd uitgever van markies De Sade en op 81-jarige leeftijd nog steeds in de weer met literaire erotica, waarvan hij met recht en reden dé Franse specialist mag genoemd worden.
**Een mooi portret van Jean Rolin, de Franse schrijver die een apart soort reis, kijk- en wandelliteratuur bedrijft (denk aan Terminal Frigo en Zones) in Télérama: L'horizon des mots.
**V.S. Naipaul wordt komende vrijdag 75 jaar. De Oostenrijkse krant Der Standard besteedt er al aandacht aan.
**Een uitgebreide obituary over de deze week overleden auteur Ulrich Plenzdorf (1934-2007) in NRC-Handelsblad.
**Franse monniken zijn afkerig van seks op een literair festival, dat doorgang vond in hun klooster in het Franse Lagrasse, zo meldt NRC-Boekenblog. Het voorlezen van Catherine Millets La vie sexuelle de Catherine M. zagen ze "als een bezoedeling van de gewijde sfeer van de abdij."
**Wolkersbiograaf Onno Blom slijpt al de pen in Trouw met dit portret van Jan Wolkers: Vijftig jaar schrijven op één typemachine. Met deze slotzin: "Je laatste gedicht schrijf je pas als je de kist hoort knarsen.”
**De Brakke Hond ging in zijn zomernummer wroeten in het prozagedicht, met een uitgebreide hedendaagse staalkaart. Jan Willem van der Weij onderzoekt "de functies en contexten van prozagedichten" in dit essay.
**Het tijdschrift Deus Ex Machina bracht onlangs - met enige vertraging - het nummer Prijsbeesten uit waarin bespiegeld wordt over het fenomeen literaire prijzen, met onder meer bijdragen van James F. English, Christiaan Weijts, Yves Petry, L.H. Wiener, Harold Polis, Hans Cottyn, Hans Groenewegen Martin Mooy, Dorian Hill en uw dienaar. Zie hier voor een voorsmaakje. Het nummer heeft ook verhalen van Willem Zadelhoff, Fernand Auwera en Oliver Rohe.
**De Contrabas en Rottend Staal houdt zijn publieksprijs voor de beste poëziebundel al na twee edities voor bekeken, zie hier.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home