vrijdag 17 augustus 2007

Nederlandse boekhandelaren zien 'Boekenbeurs der Lage Landen' niet zitten

De Antwerpse Boekenbeurs wil vanaf 2008 door het leven gaan als Boekenbeurs van de Lage Landen. Daarmee beoogt organisator Boek.be meer Nederlanders over de vloer te krijgen, zo meldde Boekblad deze week. Directeur Geert Joris van Boek.be probeert daarom ook meer aandacht in de Nederlandse pers los te weken voor het evenement. Ook de stichting CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek) is geporteerd voor het plan. Maar de Nederlandse boekhandels, verenigd in de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) zijn vierkant tegen, omdat naar hun zeggen, de Boekenbeurs de Vlaamse boekhandel verstikt. In een brief aan het bestuur van Boek.be wijzen ze medewerking af: "U kent onze opvatting en die is vrij rechtlijnig: uitgevers verzorgen de productie terwijl de boekhandel de distributie verzorgt. Waarom streeft u dat ook niet na met het Franse Salon du Livre als fraai voorbeeld van taakverdeling? [...] Hoe mooi ook de rapportages zijn over de effecten van de boekverkoop, zolang er geen vaste boekenprijs in Vlaanderen aanwezig is zullen wij geen positieve houding hebben over een beurs van de Lage Landen. Immers, onze solidariteit ligt bij de Vlaamse boekhandel en wij constateren met lede ogen de teruggang in de fijnmazigheid van de Vlaamse boekhandel. Hadden de grote Vlaamse steden ongeveer vijfentwintig jaar geleden nog zo’n driehonderd boekhandels, inmiddels is dat teruggezakt tot zo’n honderd.", zo zegt de NBb. Pikant detail: NBb is ook aandeelhouder van de CPNB, wat mogelijk betekent dat ze CPNB kan belemmeren om de Boekenbeurs in Nederland te promoten. Joris reageerde vandaag in De Standaard: "Natuurlijk kan ik zeggen dat de NBb de pot op kan. Maar ik heb hen toch nodig. Ik zal hen in een brief rustig proberen uit te leggen dat hun argumenten niet kloppen. De winst van de Boekenbeurs gebruiken wij bijvoorbeeld om de Vlaamse boekhandel te steunen."

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

*extra aanvulling: de voorzitter van CPNB is ook een boekhandelaar(Dick Anbeek, deDrukkery, Middelburg), dit worden interessante discussies
*na de gemiste kansen bij Cultuurinvest gaat de redding van de Vlaamse boekhandel misschien uit Nederland moeten komen ?

zaterdag, augustus 18, 2007 10:24:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home