dinsdag 7 augustus 2007

Longlist Booker Prize met Mc Ewan én vooral veel outsiders

Terwijl de literaire bedrijvigheid dezer dagen op zijn allerlaagste pitje lijkt te staan, is in Londen toch al de longlist voor de prestigieuze Booker Prize onthuld, zo meldt The Guardian. De lijst met 13 boeken verrast door de afwezigheid van grote namen, op twee uitzonderingen na: Ian McEwan met zijn zeer wijd geprezen novelle On Chesil Beach én A.N. Wilson met Winnie and Woolf, waarin hij een portret schetst van de jonge Hitler. Michael Ondaatje, Graham Swift, J.M. Coetzee en Doris Lessing vallen uit de boot, ten voordele van minder bekende auteurs of debutanten, vrijwel allemaal voor het eerst genomineerd, zoals Peter Ho Davies (The Welsh Girl) en Tan Twan Eng (The Gift of Rain), wier boeken zich allebei afspelen in de jaren 30 en 40. Opvallend veel speurtochten in het verleden in de genomineerde boeken, kijk maar naar Anne Enrights The Gathering en Michael Redhills Consolation. Een challenger van McEwan mag allicht ook Mister Pip van Lloyd Jones heten, die onlangs de Commonwealth Prize won, evenals Nicola Barker met Darkmans (zij haalde al eerder eens de shortlist). De Bookerjury onder leiding van Howard Davies sprak van een "grote diversiteit". The Guardian denkt dat het nieuws dat zoveel grote namen van de longlist zijn geweerd ongetwijfeld een schokgolf jaagt door de wereld van literaire agenten en auteurs.
Ian Mc Ewan lacht allicht in zijn vuistje. Hij won tien jaar geleden al de Booker Prize met Amsterdam. Binnenkort gaat trouwens de verfilming van McEwans boek Atonement in première met Keira Knightley in de hoofdrol (zie hier de trailer).
De shortlist van de Booker Prize wordt bekendgemaakt op 6 september, de winnaar ontvangt zijn lauweren op 18 oktober. Vorig jaar ging de prijs naar Kiran Desai met The Inheritance of Loss.

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home