dinsdag 7 augustus 2007

Holocausthistoricus Raul Hilberg (81) gestorven

In de Verenigde Staten is het voorbije weekend op 81-jarige leeftijd Raul Hilberg gestorven, zo melden Couriermail en AP en maakte vandaag de University of Vermont bekend. Hilberg geldt als een de voornaamste specialisten van de geschiedenis van de holocaust, vooral met zijn driedelig referentiewerk over de genocide The Destruction of the Jews in Europe (1961).
De op 2 juni 1926 geboren Hilberg emigreerde in 1939 naar de Verenigde Staten om te ontkomen aan de nazivervolgingen na de Anschluss van Oostenrijk met Duitsland. Als oorlogsvrijwilliger vocht hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger. Toen hij in 1945 München en Dachau mee bevrijdde, stuitte hij daar op door de nazi's achtergelaten archieven. Vanaf dat moment is hij begonnen met het in kaart brengen van de mechanismen van de 'banalisering van het kwaad.' Hij was ook betrokken bij processen tegen Duitse oorlogsmisdadigers. Na studies rechten en politieke wetenschappen trad hij in dienst van het 'War documentation project', dat alle etappes van de genocide nauwgezet reconstrueerde. In 1955 publiceerde hij zijn doctoraatsthesis The Destruction of the Jews in Europe, dat in 1961 in boekvorm verscheen bij een kleine uitgever in Chicago. Het boek bleef lange tijd onopgemerkt en stuitte ook op voorbehoud van de Joodse gemeenschap vanwege de intentionalistische aanpak. Hilberg argumenteerde vanaf het eerste moment dat de jodenuitroeiing onderdeel was van een al vroeg gekoesterd naziplan en benadrukte de rol van Hitler als brein. In het boek beschrijft Hilberg met veel eruditie het proces van de eerste anti-Joodse wetten tot de vernietiging van uiteindelijk 6 miljoen Joden.
In 1985 herwerkte hij het boek en in de jaren tachtig werd het wereldwijd erkend als een standaardwerk, met vertalingen in tal van landen, ook in Duitsland. Toen in 1990 ook de Sovjetarchieven openden, kon Hilberg zijn werk nog uitbreiden, wat resulteerde in een derde editie in 2003 in de Verenigde Staten. Hij kon zo bewijzen dat ook Baltische en Oekraïense vrijwilligers volop bijdroegen aan de Duitse massamoorden. Hilberg schreef ook nog een aantal andere boeken over de Shoah, waaronder The Holocaust today (1988), The politics of memory: The journey of a Holocaust historian (1996) en Perpetrators Victims Bystanders: The Jewish catastrophe, 1933-1945 (1992). Hij overleed aan de gevolgen van kanker. Zie deze beschouwing van de Vlaamse Holocaustkenner Gie van den Berghe over Hilbergs boek.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home