zaterdag 11 augustus 2007

Gentse Boekentoren moet 'ontschimmeld' worden

De Gentse Boekentoren werd begin juni geteisterd door een waterlek, waardoor 20.000 boeken beschadigd raakten, waaronder nogal wat waardevolle exemplaren (zie hier). De boeken zijn intussen opnieuw in de Universiteitsbibliotheek, nadat de gespecialiseerde firma Muntos ze gevriesdroogd heeft.
Deze week meldde de Oostvlaamse editie van Het Laatste Nieuws echter dat het waterlek nog een aantal onverkwikkelijke nevengevolgen voor de collectie blijkt te hebben: "Bij staalnames zijn lichte schimmelsporen ontdekt op de vloeren, muren en boekenrekken", zegt hoofdbibliothecaresse Sylvia Van Peteghem. "Die zijn nauwelijks zichtbaar, want het zijn slechts sporen. Maar schimmel kan zich uitbreiden, en zou de werken kunnen aantasten. Dus moeten we de hele toren, 24 verdiepingen en twee miljoen boeken, onder handen laten nemen. We zijn nu op zoek naar firma's die alle boeken met een soort stofzuiger moeten 'ontschimmelen", zo zegt ze. De Universiteitsbibliotheek is daarvoor ook op zoek naar een gespecialiseerde firma, maar kan de duur en de kosten van de ingreep nog niet inschatten.
Met de gevriesdroogde boeken blijkt de schade intussen mee te vallen: "De meeste boeken zijn in goede staat terugbezorgd. Bij enkele boeken zijn er nog sporen van schade", zegt algemeen manages Ludovic Gillias in de krant De Gentenaar. Veerle Van Conkelberge voegt er wel aan toe "dat ze nog geen tijd hebben gehad om de gerestaureerde boeken te bekijken en de schade na te gaan". "Sommige werken zijn beschadigd en moeten we laten restaureren zodat ze weer leesbaar worden. De oudste boeken zijn er het minst gehavend uitgekomen. De boeken zijn ook wat gezwollen zodat ze niet meer goed in de rekken passen", vult hoofdbibliothecaresse Sylvia van Peteghem dan weer aan in de Gazet van Antwerpen. De firma Muntos blijkt gespecialiseerd in vochtbeheersing en schadesaneringen en heeft in België vijf vestigingen, eentje daarvan bevindt zich in Gent.
Vanaf 2010 wordt met de broodnodige restauratie van de Boekentoren (een architecturaal meesterwerk van de hand van Henry van de Velde) gestart door het architectenduo Robbrecht & Daem. [foto: Frank Schautteet, Gent Blogt)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home