donderdag 16 augustus 2007

Dick Bruna's boekomslagen tentoongesteld

De Nederlandse tekenaar en grafisch ontwerper Dick Bruna wordt voor zijn tachtigste verjaardag her en der op gepaste wijze gefêteerd. In Rotterdam is vanaf vandaag in de openbare bibliotheek de tentoonstelling '2000xdick: de onbekende Dick Bruna' te zien. De schepper van Nijntje maakte immers tijdens de jaren '50, '60 en '70 ook boekcovers voor uitgeverij A.W. Bruna, onder meer voor de Zwarte Beertjes- en de Witte Beertjesreeks. Bruna's boekomslagen zijn nog steeds een inventief voorbeeld van 'less is more' en verraden een gewiekst gebruik van kleurvlakken. Ze blinken uit door hun grote tijdloosheid. Bruna verwerkte daarbij invloeden van Mondriaan en Ferdinand Léger. Befaamd gebleven zijn de ontwerpen voor Simenons Maigretreeks (met de pijp als vast motief), voor Havank, Peter Cheyney en Lesley Charteris' De Saint, maar ook bij de andere boeken zitten ware juweeltjes. In het totaal maakte Dick Bruna zo'n 2.000 boekomslagen.
De tentoonstelling in Rotterdam, ontworpen door Harry Hoek, is volledig opgehangen aan de boekcovers en loopt tot 16 september 2007. Ze gaat vergezeld van een geïllustreerd boekje met achtergrondinfo, dat af te halen is bij een van de 24 vestigingen van de Rotterdamse bibliotheek. Het werk van Dick Bruna - die soms te eenzijdig geïdentificeerd wordt met Nijntje - is enige tijd geleden fraai geïnventariseerd in de catalogus Dick Bruna, waarin zijn carrière als kunstenaar, illustrator en vormgever inzichtelijk is weergegeven, met veel beeldmateriaal.
In Japan, waar het werk van Bruna immens populair is, heeft de verzamelaar Kyochi Yanagimoto in 2004 de integrale serie covers van Dick Bruna geïnventariseerd in het puissant mooie (intussen uitverkochte) boek Zwarte Beertjes. Book Cover Designs by Dick Bruna.
Deze week raakte ook bekend dat de immer actieve Dick Bruna het nieuwe ontwerp voor de Nederlandse Boekenbon zal maken. In Utrecht heeft Bruna's oeuvre en levensloop een permanente tentoonstelling in het Dick Brunahuis, waarbij de klemtoon toch iets te zeer op het aspect Nijntje ligt. Een aantal illustratoren heeft trouwens zopas een ode aan Dick Bruna gebracht, eveneens te zien in het Dick Brunahuis, zo meldt tenslotte het AD.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home