woensdag 1 augustus 2007

Auteur achter JT Leroy moet flink dokken voor alter ego

De Amerikaanse schrijfster Laura Albert, die de vrouw bleek achter de verzonnen cultauteur JT Leroy, én haar bedrijfje Underdogs Inc., moeten 349.600 dollar (zowat 172.500 pond) betalen na het proces dat filmmaatschappij Antidote International haar had aangedaan omwille van fraude, zo meldt BBC News. De maatschappij had immers de rechten van het boek Sarah aangeschaft, ervan uitgaand dat het de levensechte autobiografie was van de met hiv besmette mannelijke tienerhoer en ex-junkie. In werkelijkheid bleek het om fictie te gaan en was JT Leroy een verzinsel. Het bedrag dat Albert nu moet dokken is driemaal zo hoog als datgene wat de jury in juni op het proces had gevraagd. Antidote International had overigens meer dan 1 miljoen dollar geëist om haar gerechtskosten te dekken. Zie voor meer details ook The Guardian.
De identiteit van JT Leroy werd destijds onthuld in 2006 in de New York Times. De auteur van de boeken Sarah en The heart is deceitfull above all things, waarin verslag werd gedaan van seksueel misbruik in het truckersmilieu, bleek een vrouw te zijn. Bovendien zou de 41-jarige tante van Albert, Sarah Albert, de echte auteur geweest zijn. JT Leroy had lange tijd op vernuftige wijze de media om de tuin geleid. Voor de rechter zei Albert onlangs dat ze de valse identiteit aannam omdat ze in haar jeugd seksueel misbruikt is geweest.
De aanklacht van filmmaatschappij Antidote kwam er overigens pas na enig getrouwtrek. "Toen in 2005 de onthulling kwam, stelde de maatschappij aan Albert voor in plaats van Sarah het echte leven van Laura Albert te verfilmen. Toen Albert daar niet over wilde onderhandelen, klaagde Antidote International haar aan en eiste dat de aanbetaling zou worden terugbetaald", zo berichtte destijds het NRC-boekenblog.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home