vrijdag 6 juli 2007

VFL trekt geld uit voor culturele biografieën

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) start met een nieuwe subsidieregeling voor culturele biografieën. Daarmee wil ze het gebrek aan biografieën van eigen bodem een halt toeroepen. Het VFL wijst erop dat de biografie in de Angelsaksische wereld wél een volwaardig genre is. "Of het nu een rockster of een toppoliticus betreft, van elk publiek figuur is er wel minstens één biografie geschreven in het Engels." In Vlaanderen is de situatie daarentegen bedroevend. Van de belangrijkste kunstenaars, denkers of politici bestaan nauwelijks of geen gedegen biografieën. De VFL-regeling spitst zich toe op biografieën van personen die van betekenis zijn geweest voor de cultuur of de geschiedenis van Vlaanderen. Het gaat daarbij om figuren uit uiteenlopende maatschappelijke domeinen, zoals kunst en cultuur, media, politiek en economie. De subsidie, die kan oplopen tot een beurs van 40.000 euro, moet ervoor zorgen dat schrijvers een bepaalde tijd kunnen vrijmaken om zich helemaal aan hun biografieproject te wijden, waarbij ook research- en reiskosten in rekening worden gebracht. De subsidieregeling wordt tweejaarlijks georganiseerd, aanvragen kunnen tot 1 september (zie de documenten). In 2008 volgt de tweejaarlijkse subsidieronde voor schrijversbiografieën, een samenwerking tussen het VFL en de stichting Fonds voor de Letteren in Nederland.

Labels:

3 Comments:

Anonymous Chrétien Breukers said...

40.000 euro? Daar schrijft Erik V. niet eens een roman voor...

vrijdag, juli 06, 2007 6:38:00 p.m.  
Anonymous Maarten Dessing said...

Maar de biograaf krijgt het in een jaar, Erik V. krijgt het bedrag uitgesmeerd over vier jaar. (Niet altijd Arjan Peters op z'n woord geloven, Chrétien.)

zaterdag, juli 07, 2007 8:43:00 p.m.  
Anonymous Chrétien Breukers said...

Maar... dan krijgt de biograaf per jaar 40.000 voor de periode dat hij bezig is met research en schrijfwerk? Dat wordt dan weer een dure grap.

maandag, juli 09, 2007 11:45:00 a.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home