woensdag 11 juli 2007

Martin van Amerongenprijs voor beste 'elektronisch essay'

Om zijn 130-jarig bestaan te vieren roept het weekblad De Groene Amsterdammer de Martin van Amerongenprijs voor het beste essay in het leven. Een jury onder voorzitterschap van nieuwslezer Sacha de Boer zal het beste 'elektronische' essay bekronen, handelend over het onderwerp 'elke mening telt - telt elke mening?' De prijs omvat 2500 euro, terwijl er ook een publieksprijs van duizend euro beschikbaar is. De essays worden op de Groene-website gepubliceerd, waarlangs het publiek kan stemmen, en moeten binnenkomen voor 16 september 2007.
De prijs wordt overhandigd tijdens het jubileumfeest in de Amsterdamse Stadsschouwburg op 27 oktober. Opvallend is dat het essay - aldus de initiatiefnemers - "een opstel" kan zijn, maar ook "een muziekstuk met tekst, een fototentoonstelling met bronvermelding, een film met annotatie of een ontsloten bibliotheek. Ook manieren van kennisoverdracht en meningsvorming die nog ongekend zijn, kunnen in een elektronisch essay worden gebruikt. "
Martin Van Amerongen was een gewaardeerd en scherpzinnig publicist en schreef boeken over klassieke muziek, Heinrich Heine, de perswereld, enz..Hij werkte lange tijd voor Vrij Nederland. Van 1985 tot 1997 en van 1999 tot aan zijn dood in 2002 was hij boegbeeld en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Op deze pagina kunt u een blik werpen in zijn bibliotheek, die door Antiquariaat Colombine na zijn overlijden is geïnventariseerd met het oog op verkoop. [karikatuur: Martin van Amerongen door Jan Jonkers]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home