donderdag 19 juli 2007

Gerrit Krol-trein slachtoffer van vandalisme

Harry Mulisch en Hella S. Haase kregen dan wel bij wijze van eerbetoon onlangs planetoïdes naar zich genoemd, sinds vorige maand heeft de Groningse schrijver Gerrit Krol ook een fraaie beweeglijke hommage beet: er tuft nu zowaar een naar hem geheten trein door het Noord-Hollandse landschap. De Gerrit Krol-trein (van het type Spurt) rijdt sinds kort door Groningen en Friesland. Het is een van de 43 nieuwe stellen die treinmaatschappij Arriva heeft aangeschaft en die naar een personaliteit uit het Nederlandse Noorden werd vernoemd. Ook M. Vasalis, Liesbeth List, Piet Paaltjens en Hendrik Nicolaas Werkman kregen op die manier een eigen trein. Nu blijkt de Gerrit Krol-trein al het slachtoffer te zijn van graffitivandalisme, zo staat te lezen op De Contrabas. Krol is blijkbaar een geliefd doelwit: "Nadat vandalen eerder het oog lieten vallen op ‘zijn’ brug in de stad, is nu de naar hem vernoemde trein onder handen genomen. Na de ontdekking van graffiti op de Krol-trein hebben medewerkers van vervoersbedrijf Arriva het toestel gisteren meteen schoongemaakt." De Arriva-voorlichter Liesbeth de Vries noemde het bevuilen van de rood en wit gekleurde Krol-trein "walgelijk". Toch ziet ze geen verband tussen de naam van de schrijver en vandalisme. Gerrit Krol vermoedt intussen niet dat zijn werk tot deze reacties kan leiden: "Maar", zo zegt de schrijver aan RTV-Noord, "alles wat mooi en openbaar toegankelijk is, is kwetsbaar". De Vries: “We weten dat er mensen rondlopen die overal hun handtekening op willen zetten, om die reden zijn de toestellen voorzien van een speciale coating.”
Dichter Coen Peppelenbos ging in deze nieuwsluwe tijden zowaar op het vinkentouw liggen om de getroffen trein in het Groningse station te traceren, maar kon hem vooralsnog niet spotten, zie zijn website, RTV Noord intussen wél. Zie voor berichtgeving over het incident ook het Dagblad van het Noorden.

Labels: ,

3 Comments:

Blogger ijsbrand said...

Er is ook een weinig geliefde wethouder te Leeuwarden met de naam Gerrit Krol. Die zal bekender zijn bij de graffiti-jeugd.

donderdag, juli 19, 2007 12:21:00 p.m.  
Blogger coen said...

Inmiddels wel.

donderdag, juli 19, 2007 3:02:00 p.m.  
Anonymous M. Cloostermans said...

Verbaast me niks. Ik word ook altijd agressief van Krols onbegrijpelijke, stramme proza. De Krol-trein is altijd een beetje lijden...

donderdag, juli 19, 2007 6:33:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home