zondag 15 juli 2007

Acteur Sieger Sloot was jaar lang fake-schrijver van 'Grunberg-vervalsing'

Er is een nieuw ophefmakend geval van mystificatie in de Nederlandse letteren. De acteur Sieger Sloot, die in 2006 debuteerde met de roman Stand-in (uitgeverij Podium), blijkt helemaal niet de auteur van het boek, maar wél de schrijver Ernest van der Kwast. Dat bekenden Sieger Sloot en Ernest van der Kwast dit weekend in het Cultureel Supplement van NRC-Handelsblad en staat ook te lezen op Van der Kwasts weblog. Dat er met Stand-in een spelletje met de lezer werd gespeeld, kon al langer vermoed worden. Het meer dan behoorlijk ontvangen Stand-in gaat immers over ene Andreas Mahlknecht, een man die invalt voor schrijvers. "Hij signeert hun boeken, ontvangt rozen en neemt podiumangsten over met de vanzelfsprekendheid waarmee familieleden elkaars kleren dragen", aldus van der Kwast. Van der Kwast sprak Sloot een jaar geleden aan met de vraag of hij en public als auteur van zijn boek wenste op te treden. Sloot hapte na enige aarzeling toe: "Ik vond het niet alleen en sensationeel en origineel idee, het leek me ook een experiment om te kijken in hoeverre je de inhoud van een boek en de vorm waarin je het presenteert, kan laten samenvallen", aldus Sloot in NRC. Van der Kwast schreef zijn boek trouwens geheel in de stijl van Arnon Grunberg. Hij had namelijk al zo vaak moeten horen dat hij een Grunberg-epigoon was, dat hij - nadat hij tijdens het schrijven van zijn derde boek vastliep - dan maar besloot om een volledig boek in de stijl van Grunberg te concipiëren. En aldus ook een soort nieuwe Marek van der Jagt (een van de Grunbergiaanse mystificaties) te creëren, zeker toen Van der Jagt in 2005 door Grunberg (voorgoed?) werd opgeborgen. "Stand-in is een vervalsing. Zoals de meestervervalser Geert Jan Jansen doeken naar grote meesters schilderde, zo heb ik een boek naar Arnon Grunberg geschreven. Ik heb dit niet alleen gedaan omdat het voor mijzelf een logische stap was, maar ook omdat het voor Grunberg een logische stap zou kunnen zijn."
Volgens acteur Sieger Sloot is het opzet maar ten dele gelukt. Al werd hij op het boekenbal wel gecomplimenteerd en waren er veel "bizarre momenten": "Ernest had gehoopt dat mensen zouden denken dat dat de roman door Arnon Grunberg was geschreven en dat er zodoende meer roering zou ontstaan." Sloot besluit: "Ik heb geen moment spijt van wat ik heb gedaan. Ik kan me voorstellen dat mensen die de Donorshow van BNN niet konden waarderen, dit ook een verwerpelijke publiciteitsstunt vinden. Maar ik zie het eerder als een geweldige grap, een hoax. Dit spel wil je niet je hele leven voor je familie en je vrienden blijven spelen."
In ieder geval is het geestig om met terugwerkende kracht de recensies van Stand-in te lezen, zie hier. Op Sloots website staat in zijn bio ook te lezen: "Sieger Sloot: "De acteur en schrijver in mij vechten voor hun leven, maar de strijd is vooralsnog onbeslist." Ernest Van der Kwast is dan weer tuk op pseudoniemen. Hij schreef onder de naam Yusef-El-Halal ook de roman Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken, die een vrij gunstige ontvangst kreeg. De zaak Sloot-Van der Kwast roept meteen herinneringen op aan de heisa rond Oscar van den Boogaard en zijn alter ego Emmanuel Lipp in november 2006. Samen met zijn vriend, de acteur Steven Van Watermeulen, schreef hij de roman Chinchilla Song (De Geus), de bekentenis van een "moordenaar", zie eerdere DPM-berichten. Lange tijd werd gegist naar de ware identiteit van de schrijver van het boek, waarbij ook de naam van Grunberg circuleerde.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home