zondag 17 juni 2007

Papierman(d) - aflevering 25

Rubriek met lettergewijze opeenhopingen, leeskruimels en wetenswaardigheden allerhande:
**The Independent graaft in het geheime leven en de homoseksuele besognes van E.M. Forster, de auteur van A passage to India, aan de hand van zijn briefwisseling.
**Fragmenten uit het onlangs opgedoken dagboek van Holocaust-slachtoffer Rutka Laskier, wereldwijd omschreven als 'de nieuwe Anne Frank', in The Times. Zie ons eerdere DPM-bericht.
**The Guardian brengt exclusief een verhaal van Miranda July [foto], die alom pluimpjes krijgt toegeworpen voor haar verhalenbundel No One Belongs Here More than You. July, ook actief als filmregisseur (van het mooie Me and You and Everyone We Know), maakte bij die gelegenheid een simpele, maar intrigerende, aankondigende website.
**A.M. Homes in The Guardian over een in 2005 teruggevonden toneelstuk van Jack Kerouac Beat Generation, over 'the macho world of railway workers and drinkers', dat nu in druk verschijnt. Overigens worden de festiviteiten rond 50 jaar On the road volop op gang getrokken, zie hier. Zie ook dit DPM-bericht onlangs over Kerouac.
**John Banville gunt ons een blik in zijn nette schrijfhonk in Dublin.
**L'Express heeft een interview met Frédéric Beigbeder, Frans schrijvend woelwater en prince charmant, alomtegenwoordig en hyperactief, naar aanleiding van zijn nieuwe roman Au secours pardon. Zie ook deze bespreking in Le Point.
**Margot Dijkgraaf brengt op het NRC-Boekenblog verslag uit van de eerste Assises Internationales du Roman, die hun beslag vonden in Lyon, met een pak vooraanstaande schrijvers in debat over de rol van de romankunst. Zie ook hier.
**Koen Peeters (auteur van Grote Europese roman), Kamiel Vanhole en Abdelkader Benali zijn komende week van de partij op een colloquium in Palermo dat aan de Europese roman is gewijd: De labyrinten van het nieuwe millennium: ontmoetingen tussen Europese schrijvers. Met lezingen (over de verantwoordelijkheid van de roman), een bloemlezing (Scrittori d’Europa 2007) en de opening van een portaalsite over de Europese roman.
**Le Monde over de nieuwe editie van de Essais van Montaigne in de Pléiade.
**De Volkskrant bespreekt de heruitgave van Luigi Pirandello's Wijlen Mattia Pascal bij Coppens & Frenks met veel lof.
**Dit gezamenlijke project van Paul Auster en Glenn Thomas resulteerde enige tijd geleden in The Inner Life of Martin Frost, een verhaal gelicht uit The Book of Illusions.
**Benno Barnard en Geert van Istendael over de Belgische verkiezingsuitslag in het tijdschrift Opinio.
**De Amsterdamse boekenantiquair Max Schumacher (1927-2007) is overleden, zie een in memoriam in NRC-Handelsblad: 'Boekenliefhebber die las wat hij kocht'
**Toon Tellegen kreeg deze week de Hendrik De Vries-prijs uitgereikt, zo signaleert Leesplein.
[foto: Miranda July]

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home