zaterdag 9 juni 2007

Papierman(d) - aflevering 24

Vrijwel wekelijkse rubriek met leeslinks & letterkruimels:
**Het online magazine voor internationale literatuur Words without Borders heeft zich een nieuwe look aangemeten. Deze maand staan de Scandinavische letteren in de etalage. Ook Kader Abdolah is te gast.
**Het nieuwe nummer van Bookforum is alweer goed voor een heilzaam leesbad, met onder meer Luc Sante over Georges Simenon en een prima gestoffeerd dossier over fictie & film. Bovendien is er grote - zij het wat late - lof van auteur Michael Pye voor Beyond Sleep, de Engelse vertaling van Nooit meer slapen van W.F. Hermans. "It’s as bright and black as anything contemporary. It has the energy and ruthlessness of farce and a terrifying deadpan style, and it ends in appalling catastrophe. What’s more, it is entirely unfamiliar."
**Jan Blokker in NRC over Joost Zwagermans De schaamte voor links: "Wel vaker als ik Zwagerman lees krijg ik dat gevoel: zet er een goeie eindredacteur op, dan kan het best nog wat worden. Maar wat me vooral interesseert is de behoefte bij hem, en bij een toenemend aantal kunstbroeders, om zich te manifesteren als een soort sidekick van politiek & samenleving."
**Zopas liep de European Word Cup in Malmö af, een toernooi waarop voetballende schrijvers elkaar partij gaven.
**De literatuur uit de Oekraïne baant zich langzaam een weg naar een lucratieve Europese lezersmarkt, zo meldt de Kyiv Post.
**Het protestantse kerkhof in Rome, waar de dichter Shelley rust, is een gevaarlijke plek geworden, aldus The Guardian.
**Het NRC-Boekenblog komt met een hilarisch ooggetuigeverslag over de presentatie van Ilja Leonard Pfeijffers nieuwste boek Second Life in....Second Life. "Tegen elkaar opbotsende 'avatars' maakten er een knullige vertoning van", aldus verslaggever Reinier Kist.
**De Franse essayist Denis Grozdanovitch, ex-tennisman en squasher maakt meer en meer furore met zijn spitsvondige, filosofisch getinte, essays. Portret in L'Express. Het weekblad heeft ook een recensie van de Finse auteur Arto Paasilinna's recentste Franse vertaling: Le Bestial Serviteur du pasteur Huuskonen. Le Monde had in Helsinki zelfs een interview met de 'picareske' auteur, die in een vrachtwagen ter wereld kwam, zich uitsluitend van het Fins bedient en net als zijn personages graag een glaasje tot zich neemt. Zie ook Papierman(d) vorige week.
**Umberto Eco schrijft over Le dictionnaire amoureux de Naples van Jean-Noël Schifano in Le Nouvel Observateur.
**In de Franse stad Alençon wordt hulde gebracht aan Auguste Poulet-Malassis, uitgever van Les Fleurs du Mal van Charles Baudelaire, dat 150 jaar geleden verscheen.
**Het tijdschrift Lire heeft in zijn nieuwste juninummer een dossier over schrijvers die begaan zijn met het welzijn van de planeet Aarde: "Ce que font les écrivains pour sauver la planète."
**Margaret Atwood schrijft een essay over Ryszard Kapuscinski en Herodotos in The Guardian. In dezelfde Guardian Review een recensie van After Dark van Haruki Murakami. "After Dark is perhaps the closest Murakami has yet come to composing a pure tone-poem."
**Penguin lanceert een nieuwe site over Anthony Trollope, ter gelegenheid van de 150-ste verjaardag van zijn bekendste boek Barchester Towers.
**De Patricia Cornwell-saga over de cyberstalker die haar het leven zuur maakt, gaat onverminderd door, zie Boston Globe en ons eerder bericht.
**Martin Bril over de J.C. Bloembiografie Van alle dingen los van Bart Slijper.
**En tenslotte: de nominaties voor de Jan Hanlo-essayprijs zijn bekend, met Nicole Montagne (De neef van Delvaux), Dirk van Weelden (Straatsofa) en Roel Bentz van den Berg (Zapdansen) als kanshebbers, zie hier.

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home