maandag 4 juni 2007

Brieven T.S. Eliot binnenkort gepubliceerd

Thomas Stearns Eliot (1888-1965), schrijver van meesterwerken als The Waste Land en Four Quartets, blijft ondanks wereldwijde, niet opdrogende academische aandacht een van de meest enigmatische en fascinerende figuren van de 20ste-eeuwse literatuur. Van de winnaar van de Nobelprijs Literatuur 1948 liggen in de archieven duizenden brieven en verschillende ongepubliceerde teksten te wachten die het raadsel kunnen helpen ontsluieren. Vivien Eliot, zijn tweede vrouw, voormalige secretaresse en beheerder van de nalatenschap, hield tot nu toe nieuwsgierige onderzoekers steeds op een afstand. Volgens een bericht in The Independent komt daar binnenkort verandering in. Faber and Faber, Eliots vroegere uitgever en werkgever, bereidt samen met de weduwe meerdelige uitgaven voor van het proza en de briefwisseling. Voor de bezorging van de brieven is Hugh Haughton, verbonden aan de York University, gecontracteerd en hij is alvast enthousiast: ‘Het is een buitengewoon archief. Eliot was niet alleen een van de grootste moderne dichters, maar ook criticus, politiek commentator, uitgever en toneelschrijver. Het is prachtig nieuws dat de deuren van het archief nu opengaan en het zal de manier waarop we Eliot lezen en begrijpen doen veranderen.’ De brieven kunnen misschien de theorie die Paul Claes recent in zijn nieuwe vertaling van The Waste Land naar voren bracht, bevestigen of ontkrachten. Claes is van mening dat het lange gedicht over niets anders gaat dan het op de klippen gelopen eerste huwelijk van de schrijver. Zie ook dit eerdere DPM-bericht. [afbeelding: T.S. Eliot, door John Alcorn, 1978](HC)

Labels:

2 Comments:

Blogger patrick leemans said...

Ik denk niet dat Paul Claes denkt dat The Waste Land "over niets anders" gaat dan over zijn stukgelopen huwelijk.

Ik denk dat het volgens Claes één van de mogelijke (en voor zover nog niet eerder geopperd, een van de bijkomende) interpretaties of lecturen is van dit gedicht.

dinsdag, juni 05, 2007 10:32:00 p.m.  
Blogger De papieren man said...

Jaja, dat snappen we ook wel. Maar zie het eerdere DPM-bericht. Het onvruchtbaarheidsthema zou "werkelijk in iedere alinea" van het 433 versregels tellende gedicht aan bod komen.

woensdag, juni 06, 2007 2:40:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home