zaterdag 19 mei 2007

Papierman(d) - aflevering 21

Sporadisch verschijnende rubriek met leeslinks & literair krachtvoer:
**Van alle dingen los, de J.C. Bloem-biografie van Bart Slijper besproken in De Volkskrant, net als de nieuwe roman Spel van Stephan Enter: Achterneefjes van Anton Wachter.
**H.C. Ten Berge is verstoord over de titel van een bundel met Slauerhoff-correspondentie, zie NRC-Boekenblog.
**De Slegte Antwerpen komt met een bescheiden tentoonstelling rond de zestigste verjaardag van Leonard Nolens (van 2 tot 30 juni) met onder meer manuscripten ter inzage en de gelegenheidsuitgave Negen slapeloze gedichten.
**De Franse glamourfilosoof Bernard-Henri Lévy reisde door de Soedanese provincie Darfoer en beschrijft zijn wedervaren in Opinio: "Een reis door een landschap van angst."
**Een nieuwe editie van de Essais van Michel Eyquem de Montaigne (1533-1592) is verschenen in de Pléiade. Bespreking in Le Nouvel Observateur. Bij die gelegenheid verschijnt hors série in de Pléiade ook het Album Montaigne, in het kader van hun jaarlijkse albumtraditie. Het Album is telkens gewijd aan een Franse klassieke schrijver en bevat een uitgebalanceerde iconografie, tot 2 juni gratis te verkrijgen bij aankoop van drie Pléiade-delen tijdens de Quinzaine de la Pléiade. Maar daarna helemaal niet meer, wat de begerenswaardigheid en zeldzaamheid van de Albums verhoogt. Zie ook Magazine Littéraire met een uitstekend Montaigne-themanummer.
**De Franse regisseur Eric Rohmer, bekend van zijn lichtvoetige maar tegelijk o zo diepzinnige praatfilms, schreef in 1946 één roman: Elisabeth. Hij is nu heruitgegeven onder de titel La Maison d'Elisabeth. Interview in Le Monde.
**Een verhaal van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnares Literatuur Nadine Gordimer in The New Yorker: A Beneficiary.
**Een smakelijk portret van Volker Michels, beheerder van het Hermann Hesse Archiv (en sinds 30 jaar editeur van de Duitse Hesse-edities én onvermoeibaar Hesse-pleitbezorger) bij Signandsight.com. Michels echtgenote: "Ik leef in een ménage à trois."
**In de Neue Zürcher Zeitung reflecteert György Konrad over de langzaamheid.
**De Akademie der Künste in Berlijn pakt uit met een groots opgezette Walter Kempowski-tentoonstelling. Bespreking van de expo over 'der Epochenpanoramiker' in Die Tageszeitung: 'Ich will Archiv werden' - so lautete sein Berufswunsch."
**Dirk-Jan Arensman ontmoette voor VPRO Boeken Clare Allen, auteur van de debuutroman Poppy Shakespeare en intussen gebombardeerd tot "literair woordvoerster van de psychiatrische patiënten."
**Werd 9/11 en de nieuwe wereldorde door de Amerikaanse en Britse literatoren gecapteerd, vraagt Pankaj Mishra zich af in The Guardian?
**David Grossmann over the writing cure na de dood van zijn zoon in het Palestijns-Israëlisch oorlogsgeweld, eveneens te lezen in The Guardian.
**Drinkebroer-schrijver Venedikt Jerofejev (Moskou op sterk water) revisited in Le Figaro Littéraire: In vodka veritas.
**New agegoeroe en schrijver Carlos Castaneda zou destijds vijf volgelingen/'heksen' de dood hebben ingejaagd, zie NRC-Boekenblog en Salon.com
**Interview-portret van de Nigeriaanse Nobelprijswinnaar literatuur 1986 Wole Soyinka door Helen Oyeyemi in The Telegraph. Aanstormend talent Oyeyemi wordt op haar beurt geportretteerd in The Times.
**Herman Stevens bespreekt nieuw werk van Donald Antrim en A.M. Homes in HP/De Tijd. [afbeelding: Ramon Casas, Na het bal]

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home