donderdag 3 mei 2007

Papierman(d) - aflevering 18

Onregelmatig verschijnende rubriek met gevarieerde letterwaren en linkroutes:
**Het Franse weekblad L'Express pakt uit met een hoogst boeiend interview met Nobelprijswinnaar Literatuur Orhan Pamuk: "Je n'écris pas pour changer le monde, j'écris parce que je dois écrire. C'est tout." Ook Der Spiegel sprak (in het Engels) met Pamuk, onder meer over zijn beperkte bewegingsvrijheid: "I have hired a bodyguard, on the recommendation of my friends and the government. It's outrageous, having to live like this."
**Naar aanleiding van het Salon International du Livre et de la presse te Génève (met als gastland Rusland) vraagt Le Temps zich af welke vijf Zwitserse romans je absoluut moet gelezen hebben.
**Yann Martel geeft Orwells Animal Farm ten geschenke aan de Canadese premier, in het kader van zijn actie om de ongeletterdheid van de politicus te bestrijden (zie eerder bericht en deze website).
**De Teheran Book Fair opent de deuren, maar niet zonder censuurperikelen, zo meldt de Index on Censorship.
**Dood van Paul Erdman, bankier en schrijver van financieel-literaire thrillers. Obit in The Times.
**Een recensie van het tijdschrift Granta: Best of Young American Novelists 2, eveneens in The Times.
**De uitreiking van de AKO-literatuurprijs op 31 oktober 2007 krijgt een bescheidener invulling en zal nu gebeuren in het TV-programma Pauw en Witteman.
**Komende maandag wordt de Libris Literatuurprijs uitgereikt. De nominaties worden op hun merites beoordeeld in BN/De Stem. Commentaar van Theo Hakkert op Louis van Dievel: "Van Dievels roman is niet meer dan een aardige zedenschets," geschreven in "clichéomzeilend sappig Vlaams" [...] "Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat deze roman is geselecteerd uit het immer in kwaliteit groeiende aanbod aan Vlaamse literatuur, terwijl dezelfde jury Dimitri Verhulst schoffeert door hem dubbel niet te nomineren?" Gouden Uil-winnaar Arnon Grunberg wordt met Tirza de beste kansen toegedicht. Want: "De jury van de Libris-prijs heeft op de avond van de bekendmaking van de shortlist, dus al voordat de winnaar van de Gouden Uil bekend werd, besloten wie gaat winnen."
**De katholieke Nederlandse schrijver Jan Cartens is onlangs overleden, zie Literatuurplein voor een levensschets.

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home